
Mange er redd for ekstrakostnader den dagen leasingbilen skal leveres tilbake. Heldigvis finnes det klare retningslinjer å forholde seg til.
Publisert:
03.04.2018Oppdatert:
04.04.2022Tekst:
Andreas HandelandFoto:
ScanpixBilverdenen er i voldsom endring, og det som var «hot» for tre år siden, kan være «not» på bruktmarkedet i dag. En slik uforutsigbarhet kan ha stor påvirkning på privatøkonomien, og mange er redd for å bli sittende med en bil markedet ikke vil ha når den en dag skal selges.
Derfor ønsker stadig flere seg den forutsigbarheten man får gjennom en leasingavtale, fremfor å kjøpe bilen. Mange er imidlertid usikre på hva som eventuelt vil kunne medføre en ekstraregning den dagen leasingbilen skal leveres tilbake.
Unormal slitasje – hva er det?
I en leasingavtale har du nemlig ansvaret for bilen i leasingperioden, og selv om gjenkjøpsverdien er satt på forhånd er du ansvarlig for løpende vedlikehold av leasingbilen. Det innebærer også at du har ansvaret for skader og ekstra slitasje som oppstår underveis.
På samme måte som når du eier en bil, vil slitasje og skader påvirke bilens verdi. Den slitasjen som oppstår under vanlig bruk av bilen, er i utgangspunktet regnet inn i gjenkjøpsverdien – men dersom bilen er slitt eller skadet ut over det som kan forventes, vil du kunne bli møtt med en regning den dagen bilen skal leveres tilbake.
Felles veileder for bransjen
Norges Bilbransjeforbund har sammen med Finansieringsselskapenes Forening laget en veiledning, for å belyse forskjellene mellom normal og unormal slitasje. Dersom du har behandlet og vedlikeholdt bilen på vanlig måte, fulgt oppsatte servicer, ikke gjort tekniske eller fysiske endringer på bilen, og heller ikke kjørt ut over det avtalte antallet kilometer, skal det heller ikke påløpe noen ekstra kostnader.
Veiledningen tar ikke for seg kollisjonsskader, fordi det sjelden er uenighet rundt slikt. Derimot tar den for seg det meste annet der det kan oppstå uenighet mellom leietaker og leasingselskap. Når bilen leveres tilbake, er det vanlig at partene går gjennom bilen sammen. En takstmann vil da se etter ting som kan defineres som unormal slitasje. Dersom det er uenighet, kan en nøytral takstmann gå over bilen i tillegg.
Hva er unormal slitasje?
Er det skader på dekk, felger eller hjulkapsler – eller dersom dekkene er slitt ut over lovens minste tillatte mønsterdybde, vil dette defineres som unormal slitasje.
Riper, skader eller sprekker i lakk, vinduer, lykteglass og støtfangere kan bli definert som unormal slitasje. Dette gjelder ifølge veilederen dersom det kreves lakkering, og riper ikke kan poleres bort. Det samme gjelder bulker eller omfattende steinsprutskader som går gjennom lakken. Dersom det er riper eller skader på støtfanger, vurderes dette skjønnsmessig avhengig av synlighet og plassering. Bulker som er synlige på en meters avstand, eller dersom det er flere bulker på samme karosseridel, vil også defineres som unormal slitasje.
Innvendig vil hull eller revner i ting som setetrekk, tepper eller paneler defineres som unormalt. Det samme gjelder skitne sete- eller taktrekk som ikke kan rengjøres på vanlig måte, skader på sikkerhetsbelter og lukt som ikke lar seg fjerne – for eksempel lukt fra røyk eller hund.
Dessuten må du regne med å måtte betale for manglende eller defekt tilleggsutstyr.
Ingen fasit
Kort oppsummert finnes det altså ingen fasit – fordi ingen bil er lik. Men, dersom du kan gå gjennom listen over uten å sette fingeren på noe på din bil, bør du kunne være ganske trygg på at du ikke vil bli møtt av noen ekstraregning når den skal leveres tilbake.