På de fleste områder er vask av bobilen relativt likt som en vanlig bil, men det er noen ting du må huske på.

På de fleste områder er det å vaske bobilen relativt likt som en vanlig bil, men det er noen ting du må huske på.

Det er viktig å vedlikeholde bobilen jevnlig, slik at den holder seg i god stand. Noe av det aller viktigste er vasken. Men – er det egentlig noen forskjell på vask av en bobil og en vanlig bil, rent bortsett fra størrelsen?

– Det er i bunn og grunn veldig likt, men det er likevel noen ting du skal være ekstra forsiktig med på en bobil, fordi det kan gjøre større skade hvis du trår feil, forteller Bjørn-Aage Bredal. Han er produktsjef hos bilpleieforhandleren Garasjetid.no, og glødende opptatt av vedlikehold.

Hans viktigste tips er å bruke så milde produkter som du kan – og kun bruke sterkere produkter der du må.

Hvis du bruker for sterke kjemikalier, vil pakningene og vinduene kunne krakelere over tid.

Bjørn-Aage Bredal

— Produktsjef hos Garasjetid.no

– På en bobil er det mye gummipakninger, og vinduer i akrylplast. Hvis du bruker for sterke kjemikalier, vil disse pakningene og vinduene kunne krakelere over tid, advarer han.

Tørre og krakelerte pakninger kan føre til at fuktighet finner veien inn i bobilen – noe som gjerne kan være vanskelig å oppdage før det har gått lang tid. Da kan skadene ha blitt relativt store.

Les også: Hvordan vasker man en campingvogn?

Avfetting, skum, håndvask og skylling

Bredal anbefaler imidlertid den samme prosessen for vask av bobil som for personbiler. Det betyr en kombinasjon av høytrykkspyler og berøringsvask med mikrofibervott eller en god svamp.

– For å få fjernet trafikkfilmen som legger seg på bilen er du nødt til å ta på den. Det går ikke bort med kun høytrykk, forteller han.

Selve vaskeprosessen kan deles opp i seks steg.

  • Avfetting

Bruk en alkalisk avfetting, men husk at denne kun skal brukes på de nederste delene av bilen. Være ekstra forsiktig med dette i nærheten av gummipakninger, plast og luftinntak.

  • Skum

Skummet legges direkte på avfettingen. Bruk en egen skumsåpe til dette. Eksperten anbefaler å styre unna de billigste variantene og velge en såpe uten lut. Skummet skal være like tykt som barberskum når du legger det på bilen. La det virke i 7-8 minutter.

  • Avspyling med høytrykk

Når du spyler av såpen bør du spyle nedenfra og opp. På den måten får du utnyttet både høytrykket og såpen best mulig.

  • Håndvask

Bredals beste tips er å legge et nytt, tynnere lag med skum og en bøtte med rent vann for å håndvaske bobilen. Dette bør du helst gjøre ovenfra og ned. 

  • Skylling

Skyll av med høytrykk. Sørg for å få fjernet alle såperestene fra bilen. Disse kan gi stygge skjolder hvis de blir liggende.

  • Tørking

Å tørke av bilen etter vask er ikke det aller viktigste, men det gir det beste resultatet. Vann som tørker på bilen kan gi sjenerende flekker som ikke forsvinner før du vasker neste gang.

Bruk riktige midler

Mange bobileiere er kjent med de svarte stripene som kan feste seg og være veldig vanskelige å få av. Bredal anbefaler først å prøve med vanlig vask, men hvis det ikke går kan du bruke en sterkere, alkalisk avfetting også på disse – men da bør du ikke spraye det på.

– Hvis du sprayer avfettingen rett på bilen her, risikerer du fort å få avfetting på pakninger og lignende. Derfor bør du heller spraye det i en mikrofiberklut på påføre det på den måten, tipser han.

Å polere bobilen kan virke som en gigantisk jobb som tar dagevis, men hvis du velger den enkleste løsningen trenger det ikke ta mer enn noen minutter i uka

Bobil og Caravan

Slik polerer du bobilen

Til resten av vasken anbefaler han en god skumsåpe uten lut. Disse er gjerne dyrere enn variantene med, men til gjengjeld er de mer skånsomme mot både lakk, pakninger og plast. Det står ofte spesifisert på flasken hvis de er uten lut, så hvis det ikke står noe bør du styre unna.

– Det er jo noen som bruker Zalo og andre husholdningsmidler til å vaske bilen, men det må man styre langt unna, advarer han.

For å være sikker på å ikke skade pakninger og lignende, anbefaler han også at du holder litt større avstand enn du pleier når du bruker høytrykkspyleren.

– Du bør holde høytrykkspyleren rundt 40 centimeter unna bobilen, og du bør også være forsiktig så du ikke spyler direkte på ventiler og luftinntak. Spyl heller over og la vannet renne ned over dem, sier han.

mann som kontrollerer gassanlegget på en bobil

Ferie og Fritid

Sjekker du gassanlegget i bobil eller campingvogn selv?

Til slutt kommer han med en oppfordring om å vaske bilen oftere. Da gjør du det nemlig mye lettere for deg selv. Dette kan også hjelpe deg med å få den beste prisen for din bobil ved et eventuelt fremtidig salg.

– Det er litt som å rydde og vaske hjemme. Hvis du venter for lenge, blir det veldig tungt. Tar du det jevnlig, blir jobben automatisk mye lettere. Det tar faktisk ikke så lang tid å vaske en bobil skikkelig, avslutter eksperten.