
Å kjøpe bobil er en investering i fremtidige ferier, men hva må du egentlig regne med av service og vedlikehold? Og hva med verditapet?
Publisert:
06.11.2017Oppdatert:
15.12.2020Tekst:
Eirik Bonesmo GrimsmoFoto:
Marie Von KroghFør du investerer i en bobil, er det viktig å regne på hva den faktisk koster å eie. Først og fremst handler det selvfølgelig om investeringen ved selve kjøpet – og akkurat det avhenger av både behovene og økonomien din.
Men det er selvfølgelig også en del kostnader som følger med det å eie en bobil. I bruk må du i tillegg til bensinutgifter huske på ting som forsikring, bompenger, fergeutgifter og campingplassavgifter – og dessuten koster det å vedlikeholde en bobil. Dette er faktorer som det kanskje er fort gjort å glemme i begeistringen over selve kjøpet.
Tor Alvern er daglig leder hos bobilforhandleren Abobil, og vet alt man trenger å vite om service og vedlikehold av bobil. For å unngå at verditapet blir større enn nødvendig, er det svært viktig med jevnlig service samt godt og riktig vedlikehold av bobilen.
Verditapet er størst i starten
– Verditapet er størst når bobilen er helt ny. Du kan regne med at den taper seg omkring 35% i verdi de første fem årene, før det flater ut, forteller Alvern. Han sier at du får mest ut av den nye bobilen din ved å beholde den i mellom tre og fem år:
– Beholder du den så lenge har den holdt seg i verdi, du har fått god bruk for den, og mest sannsynlig har du ikke hatt noen store kostnader underveis, sier Alvern.
Derfor er vedlikehold så viktig
– Ved å sørge for at bobilen er i best mulig stand, tar du først og fremst et viktig og riktig valg for deg og din families sikkerhet. Hvis du ikke vedlikeholder et kjøretøy, vet du egentlig aldri i hvilken stand det er, og det kan oppstå ulykker, forklarer Alvern, og legger til at det er en stor bonus at du ved riktig vedlikehold sørger for at bobilen varer lenger – og holder seg bedre i verdi.
Hva det koster med vedlikehold og service av en bobil i løpet av et år, vil selvfølgelig avhenge av om det skjer noe spesielt med bobilen. Det er alltid vanskelig å helgardere seg mot uforutsette hendelser. Med normal slitasje, mener Alvern at du bør være godt dekket om du setter av mellom 6-7 000 kroner i året til service og vedlikehold.

Tor Alvern er daglig leder for bobilforhandleren Abobil. Han understreker at godt vedlikehold av bobilen din, sørger for at du unngår unødvendig verditap.
– Det koster egentlig overraskende lite å holde en bobil i god stand. Tenk deg alt annet rart du bruker penger på i løpet av et år. Om du regner med cirka 1 500 – 2 000 kroner på bodelen, og i snitt rundt 4 – 5 000 kroner på bildelen, bør det fint holde for en vanlig bobil, sier Alvern.
To biler i én
Det er nemlig viktig å huske på at det er to deler av en bobil som skal vedlikeholdes: Både delen du skal bo i, og selve kjøretøyet.
– Når det gjelder bildelen, har de fleste bobiler i dag «long life»-intervaller. Dette innebærer som regel service hvert annet år. Her vil displayet i bilen informere om når service må gjennomføres, og denne kan sammenliknes med den servicen du må ta på bilen din.
For vedlikehold av bodelen, skal du ta en tetthetskontroll én gang i året. Denne må tas for å oppdage lekkasjer som ellers er usynlige, og for å hindre at vann kan trenge inn i konstruksjonen, forklarer Alvern.
Ved å passe på at bobilen er i best mulig stand tar du først og fremst et viktig og riktig valg for deg og din families sikkerhet
En utgift som også må med i regnskapet, er dekkskift. Dette er imidlertid ikke en årlig affære, forteller Alvern.
– En standard bobil med normal kjørelengde, kan vanligvis bruke de samme dekkene i seks til syv år. Å bytte disse koster rundt 8 000 kroner, så dekkostnadene blir dermed i overkant av en tusenlapp i året, i snitt.
Dette kan du gjøre selv
Den vanligste feilen folk gjør er å la problemer og ulyder surre og gå, mener Alvern. Det er ikke så mye arbeid som skal til for å ha en fin og sprek bobil.
– Rydd ut av bilen flere ganger i året, vask, luft ut og smør pakninger. Vask bobilen utvendig når du ser det trengs, og poler bilen årlig. Hører du noen ulyder, eller føles noe galt? Da drar du til verkstedet så fort som mulig. Om du gjør disse tingene, har du en bobil som både ser fin ut og varer lenger, avslutter Alvern.