Tips til ansvarlig bruk

Det er mange gode grunner til at man kan trenge litt ekstra penger i blant, og skulle behovet melde seg så er vi her. Vi tilbyr forbrukslån, kredittkort, salgsfinansiering og byggekonto. Uansett hvilket produkt som passer best for deg, er det viktig å huske at dette er lånte penger som skal betales tilbake. Her har vi samlet informasjon og gode råd for fornuftig bruk av finansiering.

Gode råd om ansvarlig bruk av våre produkter

Vi er en ansvarlig långiver

Hver dag er vi i kontakt med kunder som ønsker å ta opp lån raskt, enkelt og uten sikkerhet. Dette stiller krav til oss som en ansvarlig långiver. Vi må gjøre vårt for å være sikre på at kunden har råd til å ta opp lån. For begge parters skyld. Vi lever av at kundene våre betaler avdragene på lånene sine, og det er derfor ikke i vår interesse å låne ut penger ukritisk.

Det skal være trygt å ta opp lån hos oss.  I Santander Consumer Bank gjennomfører vi en grundig søknadsprosess, som gir oss de opplysningene vi trenger for å gjøre en god vurdering av kundens økonomiske situasjon. Hvis vår vurdering tilsier at kunden kan risikere å få økonomiske problemer, da sier vi nei. Totalt må vi gi avslag på ca. halvparten av alle søknadene vi mottar.

Vi har strenge rutiner for å sikre at det ikke foreligger identitetstyveri når noen søker lån hos oss.

Selv om vi gjennomfører en grundig kredittvurdering, vil enkelte kunder få økonomiske problemer. Vår erfaring tilsier at det er uforutsette hendelser som arbeidsløshet, sykdom, og samlivsbrudd som ligger til grunn når dette skjer. Som en ekstra trygghet tilbyr vi derfor forskjellige typer forsikringer på våre produkter som vil være til hjelp hvis noe uforutsett skulle skje.

Under 2 % av våre kunder ender med å gå til inkasso.

Gode råd om fornuftig bruk av forbrukslån

  • Lag et realistisk budsjett. Få et overblikk over din egen økonomi ved å løpende notere hva du bruker penger til utover faste utgifter og eventuell eksisterende gjeld. Faste regninger har man stort sett oversikt over, men man kan bli overrasket over hvor mye penger som går med til for eksempel uteliv, underholdning og småkjøp.

  • Vær ærlig med deg selv og banken når du tar opp lån. Har du en økonomisk fleksibel hverdag og anledning til å påta deg ytterligere faste utgifter til nedbetaling avlån, eller kjennes det trangt? Det vet du best selv.

  • Unngå spontane, uoverveide kjøp. Husk at alt skal betales tilbake.

  • Ikke ta opp usikrede lån i flere banker på en gang. En bank vurderer din søknad basert på opplysningene du oppgir i søknadsøyeblikket, og vil innvilge et lånebeløp basert på hva de mener du har råd til å betjene. Å ta opp lån i flere banker fordi du ønsker et høyere beløp enn du har fått innvilget er ikke fornuftig.

  • Vi anbefaler ikke å bruke forbrukslån til å dekke egenandel ved boligkjøp.

  • Unngå purregebyr. Betal regningene innen forfallsdato. Det er lurt å bruke avtalegiro ved nedbetaling av lån.

  • Betal mer når du kan. Jo raskere du nedbetaler et lån, jo billigere blir det for deg totalt sett. Du betaler mindre renter og gebyrer. Fått igjen penger på skatten? Bonus på jobben? Bruk litt av feriepengene? Alle monner drar.

  • Vurdér forsikring på lånet. Årsaken til økonomiske problemer er stort sett uforutsette hendelser som sykdom og arbeidsledighet. Betalingsforsikring gir en ekstra trygghet dersom noe uforutsett skulle skje.

  • Det finnes ingen dumme spørsmål. Det er viktig at du vet hva du begir deg ut på når du tar opp lån. Spør oss gjerne om alt du lurer på, vi er her for å hjelpe.

Finansportalen – en tjeneste fra Forbrukerrådet – gir mer råd om hvordan man holder orden på økonomien

Gode råd om fornuftig bruk av kredittkort

  • Unngå spontane, uoverveide kjøp. Husk at alt skal betales tilbake.

  • Unngå purregebyr. Betal regningene innen forfallsdato

  • Betal mer når du kan. Jo raskere du nedbetaler kredittgjeld, jo billigere blir det for deg totalt sett. Du betaler mindre renter og gebyrer. Fått igjen penger på skatten? Bonus på jobben? Bruk litt av feriepengene? Alle monner drar.

  • Vurdér betalingsforsikring. Årsaken til økonomiske problemer er stort sett uforutsette hendelser som sykdom og arbeidsledighet. Betalingsforsikring gir en ekstra trygghet dersom noe uforutsett skulle skje.

  • Kredittkort gir deg sikrere netthandel. Hvis du er belastet feil beløp, ikke har fått varen eller det er feil eller mangler ved varen og selger ikke ivaretar sine forpliktelser, kan du i henhold til finansavtaleloven rette krav mot kredittyter. Hvis du er utsatt for svindel kan du også anmelde dette og unngå å betale.  

  • Det finnes ingen dumme spørsmål. Det er viktig at du vet hva du begir deg ut på når du bruker kredittkort. Spør oss gjerne om alt du lurer på, vi er her for å hjelpe.

 

Trygg kortbruk

  • Lær deg PIN-koden utenat, og ikke del den med andre uansett hvor mye du stoler på dem
  • Skjul PIN-koden ved inntasting
  • Bruk chip såfremt det er mulig
  • Sjekk at beløpet i terminalen stemmer
  • Lagre nummeret til sperretjenesten til banken så du kan melde fra umiddelbart hvis kortet blir stjålet
  • Bruk kredittkort istedenfor bankkort til netthandel og når du er på ferie i utlandet. Skulle du for eksempel være så uheldig å bli utsatt for svindel, blir ikke din private bankkonto tappet for penger. Du er også beskyttet av finansavtaleloven slik at du ikke må betale beløp som er urettmessig belastet din kredittkonto.

 


Gode råd om fornuftig bruk av betalingsutsettelse

Av og til har vi behov for å kjøpe noe nå, men pengene er ikke på konto i øyeblikket. Kanskje har kjøleskapet plutselig sagt takk for seg, eller vaskemaskinen blitt uhelbredelig syk? Når klesvasken fra 3 barn har tårnet seg opp kan det være en god løsning å handle nå, og betale senere. Andre ganger har man ikke nødvendigvis akutt behov, men drømmesofaen kom plutselig på salg til halv pris. Du vet at du kan betale sofaen med feriepengene, men de kommer ikke på konto før om 3 måneder, og da er salget forbi. I et slikt tilfelle kan du spare mye på å utsette betalingen mot et lite gebyr. Betaler du tilbake innenbetalingsutsettelsen utløper, påløper det ingen ytterligere renter eller gebyrer.

Her er noen gode råd om betalingsutsettelse:

  • Unngå spontane, uoverveide kjøp. Husk at alt skal betales tilbake.

  • Ha en plan for hvordan du skal betale. Har du rom i hverdagsøkonomien til å betale inn et godt beløp hver måned fremover? Får du kanskje igjen penger på skatten eller feriepenger snart? Hvis kjøpet kan komme til å legge press på økonomien din bør du vurdere om dette er riktig for deg.

  • Betal tilbake så raskt som mulig. Hvis du ikke betaler ned kontoen innenbetalingsutsettelsen utløper, begynner det å påløpe renter og gebyrer. Det er derfor lurt å prioritere nedbetaling av kjøp på kreditt. Fått igjen penger på skatten? Bonus på jobben? Bruke litt av feriepengene?

  • Vurdér betalingsforsikring. Årsaken til økonomiske problemer er stort sett uforutsette hendelser som sykdom og arbeidsledighet. Betalingsforsikring gir en ekstra trygghet dersom noe uforutsett skulle skje.

  • Det finnes ingen dumme spørsmål. Det er viktig at du vet hva du begir deg ut på når du utsetter betaling. Spør oss gjerne om alt du lurer på, vi er her for å hjelpe.

 


Gode råd til unge voksne om lån og kreditt

  • Det er kanskje ikke det mest spennende i verden, men det er viktig å sette opp et budsjett. Da får du oversikt over faste utgifter som husleie/avdrag på boliglån, studielån, billån, strøm, telefon, Internet og lignende. I tillegg bør du notere hvor mye penger som går med til mat, klær, bensin, underholdning, uteliv og småkjøp. Det er ofte mer enn du tror. Her er noen tips om hvordan du kan holde kontroll på økonomien:

  • Benytt deg av tjenester som nettbank, mobilbank, SMS-tjenester m.m. slik at du enkelt kan følge med på økonomien.

  • Betal regningene i tide. Utsettelser fører til purregebyr og i verste fall inkasso.

  • Unngå spontane og uoverveide kjøp. Husk at alt skal betales tilbake.

  • Prioriter nedbetaling av kredittkortgjeld, og betal mer enn minimumsbeløpet hver måned. Det beste er om du kan betale ned hele saldoen før det begynner å påløpe renter og gebyrer.

  • Betal ned eksisterende kredittkortgjeld før du bruker kortet på ny.

  • Ikke ta opp lån og kreditt i mange banker. Da er det lett å miste oversikten på økonomien, noe som øker risikoen for å havne i “luksusfellen”.

  • Det finnes ingen dumme spørsmål. Spør oss gjerne om alt du lurer på, vi er her for å hjelpe.

 

Du finner også mer informasjon om ansvarlig bruk på Finans Norge sin hjemmeside www.fno.no