Brutto
Hva betyr brutto?
Innenfor økonomi, beskriver begrepet brutto et beløp før eventuelle fratrekk er medregnet. For eksempel skatt, avgifter og relevante utgifter.
Et typisk eksempel er bruttolønn, som altså er en inntekt før skatt.
Dermed ser du straks at bruttobeløpet er større enn det beløpet en lønnsmottaker faktisk disponerer i hverdagen. Inntekt fra arbeidsgiver før og etter skatt er jo to meget forskjellige beløp.
Det samme kan vi si om bruttofortjeneste. Dette er altså inntekten til en bedrift før man tar med mva, skatt og lignende som vil bli trukket.
Selve ordet, brutto, stammer fra italiensk, hvor det betyr rått, eller ikke foredlet. Når vi da overfører det til finans og bankverdenen, ser vi altså at det blir snakk om en opprinnelig sum eller beløp som siden kan utsettes fra diverse fratrekk. I de fleste tilfeller vil brutto gi en mindre nøyaktig angivelse av tilgjengelige midler enn netto.
Brutto versus netto
Brutto og netto er to begreper som er tett beslektet. Mens bruttoinntekt, kostnad, fortjeneste og lignende betegner beløp før fratrekk som skatt og mva er inkludert, gjelder det motsatte for netto. Nettolønn er pengene en lønnsmottaker faktisk sitter igjen med og kan disponere etter skatt. Nettofortjeneste er bedriftens overskudd etter at alle utgifter har blitt trukket.
For enkeltpersoner blir dermed nettoinntekten den mengden kroner og øre du faktisk har tilgjengelig og kan disponere. Brutto, på den annen side, er altså beløpet arbeidsgiver faktisk utbetaler.
Nettoinntekt er som regel det du bør ta hensyn til når du setter opp et personlig budsjett. Det gjør det enklere å beregne hvor mye du har å rutte med, og kan avsette til hverdagens utgifter, sånn som tilbakebetaling av lån, til å dekke regninger og så videre.
Når du skal søke om et lån, er det som oftest derimot bruttoinntekt det tas utgangspunkt i. Dette er det viktig å ha i tankene når du som forbruker vurderer å ta opp et lån.