ESG
ESG står for miljø (Environment), samfunnsansvar (Social) og selskapsstyring (Governance). Disse tre elementene danner rammen for hvordan selskaper vurderer og rapporterer sitt arbeid med bærekraft, ansvarlighet og etisk drift. ESG fokuserer på konkrete tiltak og resultater som kan måles og sammenlignes, slik at investorer og andre interessenter kan vurdere risiko og muligheter knyttet til selskapenes bærekraftsarbeid.
Investerer du i fond eller aksjer, kan ESG være en god indikator på hvordan ulike selskaper kombinere økonomisk avkastning med etisk ansvar. På bakgrunnen av ESG kan du som investor ta informerte beslutninger og reduserer risikoen knyttet til for eksempel klimaendringer, arbeidsforhold eller dårlig ledelse.
Hva er forskjellen på ESG og bærekraft?
Mens bærekraft er et bredt konsept som omfatter alle tiltak for å sikre en balanse mellom økonomisk vekst, miljøbevaring og sosialt ansvar, er ESG mer spesifikt og strukturert. ESG brukes ofte som en metode for å måle og vurdere hvor godt en virksomhet integrerer bærekraft i sine aktiviteter. Kort sagt, ESG er verktøyet, mens bærekraft er målet.
Hvem må ESG rapportere?
I EU er ESG-rapportering obligatorisk for mange selskaper, særlig større foretak og børsnoterte selskaper, gjennom regler som EU-taksonomien og Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Disse kravene gjelder også for flere norske selskaper og sikrer transparens i hvordan selskaper håndterer bærekraftsrelaterte risikoer og muligheter.
Hva er forskjellen på ESG og CSRD?
ESG er en ramme for å vurdere og rapportere selskapets miljømessige, sosiale og styringsmessige prestasjoner. CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) er et spesifikt juridisk krav fra EU som setter standarder for hvordan slike rapporter skal lages og hva de skal inneholde. Mens ESG er konseptuelt, er CSRD regelverket som standardiserer hvordan ESG rapporteres.