Forfallsdato
En forfallsdato er den siste dagen du kan betale en regning eller faktura uten å bli belastet med purregebyr eller forsinkelsesrente. Med andre ord, er forfallsdatoen siste frist for å unngå negative konsekvenser for din betaling.
Hvis du betaler innen forfallsdatoen, slipper du purregebyr, eller at kravet går til inkasso. Om du ikke betaler innen fristen, vil det som regel påløpe forsinkelsesrenter og et purregebyr – og en ny forfallsdato. Hvis heller ikke denne betales, kan kreditor ta regningen videre til inkasso eller namsmannen.
Forfallsdato kan også kalles forfall eller betalingsfrist.
Hva er vanlig forfallsdato?
Det er ingen konkrete regler om når en forfallsdato skal fastsettes til. Det er nemlig den som selger varen eller tjenesten som bestemmer hva som skal være forfallsdato.
Det vanligste er å ha en forfallsfrist på 14 dager, men du kan også oppleve å ha både lengre og kortere betalingsfrister. Du finner alltid den nøyaktige forfallsdatoen på fakturaen du mottar.
Hvor lenge etter forfallsdato kan du betale?
Hvis du ikke betaler innen fristen, vil du motta en purring. Purringen inneholder informasjon om hvor mye du må betale og når du må betale innen for å unngå ytterligere gebyrer.
Hvor lenge du kan vente med å betale etter forfallsdatoen, avhenger av avtalen din. I de fleste tilfeller har du:
- 10 dager til å betale etter forfallsdatoen før purregebyr påløper.
- 30 dager til å betale etter forfallsdatoen før forsinkelsesrente påløper.
Det er viktig å merke seg at selv om du har noen dager ekstra til å betale etter forfallsdatoen, er det best å betale innen forfallsdato for å unngå unødvendige gebyrer og renter. Det kan derfor være lurt å for eksempel ha en høyrentekonto for å spare opp penger til å kunne betale innen forfallsdato, slik at du unngår purregebyr og forsinkelsesrente.
Kan jeg betale samme dag som forfallsdato?
Ja, du kan betale lånet ditt samme dag som forfallsdatoen. Det er ingen ekstra kostnader for å gjøre dette.
Hva du kan gjøre hvis du ikke kan betale innen forfallsdatoen:
Hvis du ser at du ikke klarer å betale innen forfallsdatoen, er det viktig å ta grep raskt. Du har flere alternativer:
- Kontakt långiveren: Det første du bør gjøre er å kontakte långiveren og forklare situasjonen din. De kan være villige til å finne en løsning, for eksempel å forlenge betalingsfristen eller sette opp en nedbetalingsplan.
- Refinansiering: Du kan også vurdere å refinansiere lånet ditt. Dette betyr å ta opp et nytt lån for å betale ned det gamle. Refinansiering kan gi deg lavere rente eller lengre betalingsfrist, men det er viktig å sammenligne tilbud fra forskjellige långivere før du velger.
- Gjeldsordning: I noen tilfeller kan gjeldsordning være et alternativ. Dette er en ordning der du betaler en fast sum til en kreditor over en viss periode. Gjeldsordning kan være en god løsning hvis du har flere gjeldsposter og sliter med å betjene dem alle.
Husk at det alltid er bedre å ta kontakt med långiveren din i god tid hvis du ser at du ikke kan betale innen forfallsdatoen. Jo raskere du tar grep, jo lettere er det å finne en løsning.
Hvordan du kan unngå å glemme forfallsdatoer
Det er flere ting du kan gjøre for å unngå å glemme forfallsdatoer. Blant annet kan du:
- Bruk en kalender: Skriv ned forfallsdatoen for alle dine regninger og fakturaer i en kalender. Du kan bruke en fysisk kalender eller en digital kalenderapp.
- Sett opp automatisk betaling: Du kan sette opp automatisk betaling fra bankkontoen din for alle dine faste utgifter. Dette er en god måte å unngå å glemme forfallsdatoer og purregebyr.
- Abonner på e-postvarsler: Mange långivere tilbyr e-postvarsler som minner deg på når en forfallsdato nærmer seg. Abonner på disse varslene slik at du alltid får beskjed i god tid.
Ved å følge disse tipsene kan du unngå å glemme forfallsdatoer og holde orden på din økonomi.