Forsinkelsesrente

Forsinkelsesrente, også kjent som morarente, er en ekstra kostnad som kreditor kan kreve dersom betalingen ikke er mottatt innen forfallsdatoen. For eksempel, hvis du har en faktura med forfallsdato 1. juni og ikke betaler den før 15. juni, vil den du skylder penge kunne kreve forsinkelsesrente for de 14 dagene betalingen er forsinket.

Forsinkelsesrenten fungerer som en kompensasjon for den forsinkede betalingen og er ment å oppfordre debitor til å betale i tide. Det er med andre ord et viktig verktøy for å sikre at betalinger skjer i tide, og det kan være nyttig å kjenne til reglene rundt denne renten for både privatpersoner og bedrifter. Husk derfor å betale regningene dine innen forfallsdatoen for å unngå ekstra kostnader.

Når kan du kreve forsinkelsesrente?

Du kan kreve forsinkelsesrente fra dagen etter forfallsdatoen på fakturaen. Dette gjelder for både private og offentlige krav. Forsinkelsesrenten løper frem til hele kravet er betalt.

Hva kan du kreve ved forsinkelse?

Ved forsinket betaling kan kreditor kreve:

  • Forsinkelsesrente fra dagen etter forfallsdatoen.
  • Purregebyr for utsendelse av betalingspåminnelser.
  • Eventuelle inkassokostnader hvis kravet sendes til inkasso.  

Når forfaller forsinkelsesrenter?

Forsinkelsesrenter forfaller løpende fra dagen etter forfallsdatoen på den opprinnelige fakturaen. Rentene akkumuleres daglig frem til hele gjelden er innfridd.

Har du krav på forsinkelsesrenter?

Som kreditor har du krav på forsinkelsesrenter dersom betalingen ikke er mottatt innen forfallsdatoen. Dette er regulert i forsinkelsesrenteloven, og kreditor trenger ikke å sende noen ekstra varsel for å kreve denne renten.

Hvor mye forsinkelsesrente kan du kreve?

Forsinkelsesrenten fastsettes halvårlig av Finansdepartementet og er som regel 8 prosentpoeng høyere enn den gjeldende styringsrenten fra Norges Bank. Det betyr at dersom styringsrenten er 1,5 %, vil forsinkelsesrenten vanligvis være 9,5 % per år.